Mletí zrnkové kávy
MLETÍ ZRNKOVÉ KÁVY
Různé druhy přípravy kávy vyžadují odlišnou hrubost mletí. Určuje se podle jednoduché poučky, čím kratší čas stráví mletá káva během přípravy v kontaktu s horkou vodou, tím jemněji musí být namleta. Čím déle se bude káva louhovat, tím musí být hrubší.
Český turek s jemně mletou kávou se logicky této poučce vymyká. Nejhrubší mletí je zapotřebí pro přípravu ve french pressu, kde se po zalití horkou vodou nechává louhovat 4 minuty. Nejjemnější práškové mletí kávy patří do džezvy, kde sice chvilku pobude, než se voda zahřeje, ale hlavní část přípravy spočívá v rychlém, třikrát opakovaném vzkypění pěny těsně pod bodem varu.
HRUBOST MLETÍ PODLE TYPU PŘÍPRAVY |
|
Hrubé mletí |
french press, chemex, |
Střední mletí hrubší |
filtrovaná káva (V60), vakuum pot |
Střední mletí jemnější |
aeropress, papírové filtry |
Jemné mletí |
moka konvička, espresso, český turek |
Práškové mletí |
džezva |