Mletí zrnkové kávy

MLETÍ ZRNKOVÉ KÁVY

Různé druhy přípravy kávy vyžadují odlišnou hrubost mletí. Určuje se podle jednoduché poučky, čím kratší čas stráví mletá káva během přípravy v kontaktu s horkou vodou, tím jemněji musí být namleta. Čím déle se bude káva louhovat, tím musí být hrubší.

Český turek s jemně mletou kávou se logicky této poučce vymyká. Nejhrubší mletí je zapotřebí pro přípravu ve french pressu, kde se po zalití horkou vodou nechává louhovat 4 minuty. Nejjemnější práškové mletí kávy patří do džezvy, kde sice chvilku pobude, než se voda zahřeje, ale hlavní část přípravy spočívá v rychlém, třikrát opakovaném vzkypění pěny těsně pod bodem varu.

HRUBOST MLETÍ PODLE TYPU PŘÍPRAVY

Hrubé mletí

french press, chemex, 

Střední mletí hrubší

filtrovaná káva (V60), vakuum pot

Střední mletí jemnější

aeropress, papírové filtry

Jemné mletí

moka konvička, espresso, český turek

Práškové mletí

džezva