Nové trendy v přípravě kávy

NOVÉ TRENDY V PŘÍPRAVĚ KÁVY

V dnešní době je v kávovém světě několik druhů přípravy kávy. V kavárnách Vám tak dokáží připravit nejen perfektní espresso, díky profesionálnímu kávovaru, ale i spoustu dalších alternativ. Abyste si na kávě pochutnali i doma, nutně k tomu nepotřebujete speciální a drahé přístroje. Níže Vám popíšeme způsoby přípravy kávy vhodné na doma, abyste si dle své chuti mohli užít opravdovou pohodu s šálkem v ruce, avšak s cenově dostupnými možnostmi.
 

Základem je kvalitní zrnková káva, která je následně správně umletá pro daný způsob přípravy.

 

 HARIO DRIPPER V 60

Jednoduchý přístroj pro přípravu filtrované kávy. Původ této metody je v Japonsku, nyní se těší oblibě po celém světě.


Do keramického (skleněného, plastového) držáku založte papírový filtr a řádně jej propláchněte větším množstvím horké vody — měl by se zbavit nepříjemné papírové chuti. Vsypte odpovídající množství středně jemně mleté kávy (zlatý standard 60 g / 1 litr), do které nalijte malé množství vody o teplotě 93 °C (stačí nechat přejít varem a počkat půl minuty, až zchladne), jen tak akorát na propaření. Jakmile se začnou zhruba po 30 sekundách uvolňovat bubliny oxidu uhličitého, a prokapávat první kapky do spodní části nádoby, dolijte krouživým pohybem vodu, promíchejte a mletou kávu, která ulpí na stěnách papíru, shrňte do vody, aby byla využita všechna. Při nalévání se proudem vody nedotýkejte stěn, voda by stekla bez extrakce do šálku. Opakujte s veškerou vodou určenou k extrahování. Celý proces filtrování by měl trvat 2,5-3 minuty, klidně použijte stopky.

 AEROPRESS

Tato metoda se řadí mezi nejmladší druhy alternativní přípravy kávy a pochází z USA. Opět jednoduchá metoda, která se skvěle hodí i na cesty.


Jedná se o válec s pístem, jehož pomocí se přes papírový filtr káva přefiltruje. Výsledná chuť kávy z AeroPressu je téměř to nejlepší, čeho lze dosáhnout v domácích podmínkách, na kávu je při extrakci vyvinut i jistý tlak, tudíž by chuťové spektrum mělo kopírovat přesně to, co se v mleté kávě nachází. Píst vytáhnete úplně z komory. Na ni nasadíte bajonetový uzávěr s propláchnutým papírovým filtrem, postavíte na šálek, vsypete odměrku kávy (poctivých 18 g), zalijete horkou vodou 
(93 °C, jako vždy), necháte extrahovat 10-20 vteřin, promícháte. Nasadíte píst s gumovým těsněním a opatrným konstantním tlakem vytlačíte extrakt do šálku.